Loading

Owoce morza w Grecji

Owoce morza stanowią ważny element kuchni greckiej. Pomimo tego, że Grecja słynie głównie z oliwy z oliwek, wina, chałwy czy fety, to każdy kto ją odwiedzi powinien spróbować tych morskich przysmaków. W Polsce krewetki czy małże to jedne z najczęściej spożywanych produktów z tej pułki sklepowej. Polacy wolą raczej spożywać potrawy, które są nam dobrze znane, nie koniecznie chcą eksperymentować w kuchni. Niejednego przeraża wizja zjedzenia krewetki, czy ośmiornicy, podczas gdy są one przysmakiem w kuchni greckiej.  Jako naród z nieograniczonym dostępem do morza, Grecja bardzo często korzysta z jego darów. których ilość i różnorodność może przyprawić o zawrót głowy. Nieopodal hotelu w którym przebywaliśmy znajdował się targ. Tam, w każdy wtorek zbierają się miejscowi i turyści, by cieszyć się świeżymi, lokalnymi produktami. Wśród wielu przypraw, owoców i słodkości, znaleźć można tam również znaleźć ryby i owoce morza. W każdy poniedziałek rybacy wypływają na połów, by to co złowią było świeże dnia następnego.                         Do najpopularniejszych owoców morza należą:

  • – krewetki, podawane najczęściej obtoczone w mące i smażone w gorącej oliwie,
  • – małże, podawane najczęściej z sosem winnym i pomidorowym ,
  • – ośmiornice, najczęściej grillowane,
  • – kalmary, grillowane lub smażone,
  • – homary, gotowane lub grillowane, podawane najczęściej z dwoma sosami: z oliwy z oliwek a także cytryną, a drugi majonez z dodatkami,
  • – ostrygi, również podawane z różnego rodzaju sosami, trzeba pamiętać by zawsze były świeże,
  • – mątwy, można podawać z białym winem, a także szpinakiem,
  • – jeżowce, podawane w zalewie z oliwy i cytryny.

Przyrządzać je można na wiele różnych sposobów. Możemy je upiec, przyrządzić na grillu, gotować lub dusić. Owoce morza, zwykle podawane są z makaronem i ryżem, a także z różnorakimi sosami, a ich smak podkreśla dodanie do nich soku z cytryny. 

Przykłady dań:

  • – gemista – papryki nadziewane kalmarami, to danie przygotowywane w wersji wegetariańskiej, jak i również z mięsem,
  • – garides saganaki, czyli smażone krewetki w sosie z serem feta,
  • – kalmary smażone na głębokim oleju, przygotowywane w najprostszy sposób, by można poczuć ich właściwy, pyszny smak,
  • – midia saganaki, czyli małże w sosie z serem feta, podlewane białym winem,
  • – kalamaria tiganita, czyli smażone w głębokim tłuszczu kalmary w panierce,
  • – chtapodi psito, czyli grillowana ośmiornica, może być podawana z alkoholem ouzo.

W Grecji owoce morza cieszą się dużą popularnością, więc za każdym razem gdy odwiedzimy to piękne i malownicze państwo powinniśmy spróbować te morskie specjały, które dostępne są dla nas praktycznie na każdym kroku i naprawdę warto ich skosztować.