Grecja to kraj słynący ze swojej bogatej historii wyróżniającą się na tle
innych państw. Wielu osobom kojarzy się z pięknymi plażami, zapierającymi dech
w piersiach widokami, klimatem śródziemnomorskim i wyśmienitą kuchnią. Na
lokalnym targu spróbowałyśmy typowych
greckich słodyczy, które skradły nasze serca i w dzisiejszym artykule o nich
opowiemy.
Jednym z
najpopularniejszych ciast w tym słynnym kraju jest baklawa. To tradycyjny
zapiekany deser popularny w kuchni greckiej i tureckiej. Ciasto wypełnione jest
mnóstwem bakalii i orzechów. Przygotowuje się ją z ciasta filo, przekładanego
warstwą orzechów. Na koniec polewana jest syropem z wody i cukru. Baklawę
podaje się w Turcji i Grecji, lecz w każdym z tych krajów deser jest
przygotowywany inaczej. Różnić mogą się orzechy, nadzienie i ciasta. Grecka
baklawa jest z ciasta filo a turecka z ciasta francuskiego.( Tu możesz zobaczyć
przepis)
Kolejnym
smakołykiem jest lukumi, czyli małe słodkie kostki obsypane cukrem o konsystencji przypominającej galaretkę.
Zrobione jest na bazie miąższu z winogron i zazwyczaj ma smak owocowy lub
różany. W odróżnieniu od tureckich lokum, lukumi nie są nadziewane orzechami i
mają mniej cukru pudru.
Innym bardzo
znanym smakołykiem jest chałwa- wyrób cukierniczy z karmelu i miazgi nasion
oleistych. Chałwa grecka charakteryzuje się tym, że dodatkowo zawiera skrobię
kukurydzianą. Może mieć konsystencję kruchą lub półpłynną. Dobra chałwa nie
powinna mieć gorzkiego i mydlanego smaku i twardej konsystencji i nie powinien
wyciekać z niej olej.
Kulinarny świat
Grecji jest bogaty i różnorodny, a my mamy nadzieję, że przybliżyliśmy wam
temat greckich słodyczy, które z pewnością pokochacie.