Loading

Oliwki greckie

Grecja słynie z wielu wspaniałości, jednak czymś co niewątpliwie charakteryzuje ten piękny kraj są oliwki. Ich różnorodny przekrój sięga wielu odmian, a powstała z nich oliwa rozsławia Grecję pośród innych narodów.  W poniższym teksie zawarte zostały szczegółowe informacje na temat tego Helledzkiego specjału.

Informacje zawarte w tekście

1. Mityczna historia Greckich oliwek

2. Typy oliwek

3. Właściwości oliwy z oliwek  

Historia oliwek greckich.

Według wierzeń Helledeńczyków pierwsze drzewko oliwne zostało podarowane przez Atenę, która prowadziła spór z Posejdonem o Attykę. 

Rodzaje oliwek

Najsłynniejszą odmiana jest oliwka Kalamata. Posiada ona charakterystyczny migdałowaty kształt, ciemny, błyszczący kolor i łagodny lekko owocowy posmak. Utrwala się ja w solance i marynuje w occie winnym, aby uzyskać jej doskonały, typowy smak.

Kolejnym popularnym rodzajem jest oliwka Conservolia. Ten rodzaj oliwki stanowi około 80% produkcji oliwek stołowych. Kształtem są większe i bardziej owalne niźli Kalamata. Mają barwy, których zakres kolorów sięga jaśniejszych: zielono-żółtych i zielono-czerwonych, aż po ciemne: niebiesko-czarne.

Następnym rodzajem są oliwki noszące nazwę Tsakistes. Sama nazwa oznacza pęknięcie. Należą one do odmiany ,,Megaritiki”, które rosną głównie na Attyce. Posiadają one tylko zieloną barwę i charakterystyczne dla nazwy pęknięcia. W starożytnym Bizancjum były one lekko rozbijane drewnianym narzędziem w celu przerwania miąższu. Kolejnym etapem było moczenie ich w ciepłej wodzie, dla zniwelowania gorzkiego posmaku, po czym zamykano je w glinianych dzbanach z solankom i doprawiano odrobina dzikiego kopru. Proces ten pomimo znacznego upływu czasu, nie uległ zbytniej zmianie. 

Ostatnim przykładem rodzaju oliwki greckiej jest Throumba, czyli pomarszczona czarna oliwka. Te najbardziej znane pochodzą z wyspy Thasos, leżącej w północnej części morza Egejskiego. Są oliwkami, które dojrzewaj na drzewie. Ich kształt jest mocno zmarszczony, a kolor ciemny. Utrwala się je razem z sola. Wykorzystuje się ten sposób ponieważ najprawdopodobniej jest on jednym z pierwszych  i najprościej przeżył próbę czasu.

Mówiąc o oliwkach, nie można zapomnieć o oliwie z nich pozyskanej, czyli sławnej greckiej oliwie z oliwek. Posiada ona wiele właściwości zdrowotnych:

-wzbogaca ludzki organizm o witaminy A,D,E,K

-wspomaga trawienie

-spowalnia procesy starzenia się

-wpływa na wzrost kości u dzieci