Loading

W greckiej winiarni

Winiarnia w Katerini

Wino jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej smakowanych alkoholi w Grecji. 

W regionie Macedonii Środkowej w mieście Katerini znajduje się mała rodzinna firma – HPOMEPITH . Rodzina Xiromeritis, a głównie rodzeństwo Alexandros i Christina, sama zajmuje się produkcją wina od zebrania owoców po etykietowanie. 

Oferują rozmaity wybór win. Wśród nich znajdują się przykładowo:

PÓŁSŁODKIE, lekkie “Mouses" w trzech kolorach: czerwone, różowe i białe, bogate w aromaty drzew i owoców. Wino półsłodkie najlepiej serwuje się w temperaturze 10-12 stopni.

Najbardziej imponującą możliwość wyboru mają w winach wytrawnych: 

CZERWONE:

  •  -“Xinomavro",mające intensywny smak owoców, przypraw i czekolady
  •  -“Xiromeritis", które łączy szczepy cabernet, merlot, syrah i aglorgitiko
  •  -''Aleksandros", o mocno wyrazistym smaku cybernetu
  • Wina te najlepiej smakują, gdy podawane są w temperaturze 16-18 stopni.

BIAŁE:

  •  -“Xiromeritis", łączące szczepy roditis oraz sauvignon blanc, serwowane w temperaturze 10-12 stopni. 

RÓŻOWE:

  •  -“Iris",ze szczepów roditis, sauvignon blanc, aglorgitiko i merlot, nadających bogaty aromat. Podaje się je w temperaturze 10-13 stopni. 

Jak wygląda produkcja wina?

Podczas wizyty w winiarni można dowiedzieć się wiele ciekawych i szczegółowych informacji na temat samej produkcji wina. 

Proces produkcji wina zaczyna się oczywiście od zebrania owoców. Następnie wrzuca się je do mielenia. Maszyna oddziela winogrona od gałązek, a powstały sok wraz ze skórkami i pestkami wlewa się do wielkich beczek, do 80% ich objętości.

Wino białe i różowe gotuje się w 20-25 stopniach, a czerwone 25-30. Im niższa jest temperatura, tym zapach jest przyjemniejszy. Po około miesiącu wino przelewa się do butelek lub drewnianych beczek – przez nie tlen przechodzi do wina, co skutkuje lepszym aromatem. Wino białe i różowe najlepiej smakuje po od 1 do 2 lat leżakowania, natomiast czerwone im jest starsze, tym smaczniejsze. 

Wina są podawane często do posiłków, co urozmaica greckie lunche. Smacznie komponuje się z różnymi rodzajami mięs, ale też warzywami, sałatkami czy innymi produktami kuchni greckiej. Dobrze smakuje również z serem, którym w Grecji na prawdę można się pozachwycać. 

Ciekawostką jest to, że z miąszu, który został po produkcji wina, robi się tsipouro (najpopularnieszy grecki napój alkoholowy).